Aux Sources De Lescheret
Natuurkampeerterrein met moderne faciliteiten in een prachtig gebied in de Zuid Belgische Ardennen

Overweldigende NatuurNatuurpark Haute-Sûre Forêt d'AnlierHet natuurpark "Haute-Sûre Forêt d'Anlier" omvat de vallei van de Haut-Sûre (waar de camping ligt) en het Woud van Anlier.

De Haute-Sûre vallei (29.000 ha in Belgie en 16.900 ha in Luxemburg) huisvest veel beschermde plant- en diersoorten. Deze vallei is het grootste drasland natuurgebied in Belgie van internationaal belang o.g.v. de Ramsar Conventie, waaronder ook de Hoge Venen (6.000 ha) en 7 kleinere gebieden in Belgie vallen.

Het Forêt d'Anlier (7.000 ha), een van de grootste bossen van Belgie, bevindt zich op slechts enkele km van de camping en vormt onderdeel van een enorm bosgebied dat nog meer dan 100km naar het Westen doorloopt.

Het gebied is nogal ruig en dunbevolkt. Tijdens een urenlange wandeling komt u soms niemand tegen. Veel mensen zijn verrast door de onbekende schoonheid van het gebied met zijn prachtige vergezichten over heuvels
, bosjes, weiland en wildernis.Wie er tijdens een wandeling op let, vindt veel dierensporen. Onder de juiste omstandigheden kunt u ook dieren spotten.
Fauna in het natuurpark

In deze omgeving leven vos en grofwild (damhert, edelhert, ree en everzwijn), maar ook das, haas, marter en hermelijn. In de riviertjes zwemmen de bever en de otter rond. Verder is het mogelijk om beverburchten te bezoeken en in het najaar kan men het hert horen burlen (met een boswachter in een beperkt toegankelijk gebied).
 
De vos komt af en toe op de camping langs om te zien of er nog iets te halen valt. Ook marters, hermelijntjes en een enkele das hebben we hier vaker gezien
.


Allerlei roofvogels, zoals buizerd en rode wouw, laten zich zien en horen. De camping huisvest bijv een kolonie kramsvogels en een "mussenfabriek".
De zwarte ooievaar broedt hier in de omgeving en cirkelt wel eens boven de camping. Ook vele duizenden kraanvogels komen 2x per jaar voorbij op weg naar hun zomer- en winterbestemming. De blauwe reiger is een haast dagelijkse gast en ook zien we nu en dan zilverreigers. We krijgen ook een gemengd romantisch reigerstel (zilverreiger x blauwe reiger) over de vloer.

Inmiddels zijn er op of bij de camping ±75 vogelsoorten gesignaleerd!


(Bron)water voor de Sûre

Het water trekt ook ieder najaar weer een bende aalscholvers aan. Markante vogels, maar de schrik voor onze vissen, zoals onze bittervoorntjes. Deze kleine vissen (8cm) zijn voor hun voortplanting afhankelijk van zoetwatermosselen. (De bittervoorn legt haar eitjes in de mossel.)

In ons vismeer is "Margaritifera margaritifera" (beekparelmossel) aangetroffen. Deze mossel vereist zeer zuiver water en komt maar op een paar plaatsen in België voor (Sûre, Rulle, Vierre en Our).
Voor voortplanting van de mossel is de aanwezigheid van forel vereist. Mossellarven ("glochidium") nestelen zich tussen die kieuwen van de forel. De zomer erna verlaat de jonge mossel de forel weer.  

Het zuivere water voor de mosselen en vissen is afkomstig uit de bron op onze camping.

Deze bron is een van de zeven oorsprongsbronnen van de rivier de Sûre, die uiteindelijk uitmondt in het stuwmeer bij Esch-sûr-Sûre.

Dit stuwmeer levert ±70% van het drinkwater voor het Groot-Hertogdom Luxemburg.